Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Το νόημα πίσω από την "Κοκκινοσκουφίτσα"


Το παραμύθι υποδηλώνει ότι το να εμπιστευόμαστε οποιονδήποτε είναι σα να αφηνόμαστε να πέσουμε σε παγίδες. Όσο ελκυστική και αν είναι η αθωότητα, είναι επικίνδυνο για κάποιον να παραμείνει αφελής σε όλη του τη ζωή.
Εκτός από την πρώτη εμφανή προειδοποίηση του να μη συζητάμε με ξένους και να μην τους εμπιστευόμαστε, υπάρχουν πολλές άλλες εκδοχές του κλασικού παραμυθιού.


Λαογράφοι και ανθρωπολόγοι, όπως οι P. Saintyves και Edward Burnett Tylor είδαν την κόκκινη κουκούλα της ως τον λαμπερό ήλιο που τελικά απορροφήθηκε από το τρομερό βράδυ (ο λύκος), και οι εκδοχές που κόβεται η κοιλιά του λύκου και βγαίνει έξω η κοκκινοσκουφίτσα αντιπροσωπεύουν την αυγή. Εναλλακτικά, η ιστορία θα μπορούσε να είναι για την εποχή της άνοιξης, ή το μήνα Μάιο και την διαφυγή του από τον χειμώνα.
Από ανθρωπολογικής άποψης η ιστορία έχει ερμηνευθεί ως μια τελετουργία στην εφηβεία. Το κορίτσι, φεύγει από το σπίτι, μπαίνει σε μια ενδιάμεση κατάσταση και περνώντας μέσα από την ιστορία, μετατρέπεται σε μια ενήλικη γυναίκα με την συμβολική πράξη της εξόδου από την κοιλιά του λύκου.
Ο Bruno Bettelheim, στο "The Uses of Enchantment" είδε την κοκκινοσκουφίτσα από την άποψη της κλασικής φροϋδικής ανάλυσης, που δείχνει το πως τα παραμύθια διαπαιδαγωγούν, υποστηρίζουν και απελευθερώνουν τα συναισθήματα των παιδιών. Το μοτίβο του κυνηγού που κόβει την κοιλιά του λύκου ερμηνεύεται ως μια "αναγέννηση". Το κορίτσι που ανόητα άκουσε τον λύκο έχει ξαναγεννηθεί ως ένα νέο πρόσωπο. Η αλλαγή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης, με το οποίο τα παιδιά πρέπει να έρθουν σε επαφή από νωρίς.
Η κοκκινοσκουφίτσα έχει επίσης θεωρηθεί ως παραβολή της σεξουαλικής ωρίμανσης. Σε αυτή την ερμηνεία, ο κόκκινος μανδύας συμβολίζει το αίμα της εμμήνου ρύσεως. Ο μανδύας θα μπορούσε επίσης να συμβολίσει την αγνότητα της έφηβης κοπέλας (σε παλαιότερες εκδόσεις της ιστορίας γενικά δεν αναφέρεται ότι ο μανδύας είναι κόκκινος). Στην περίπτωση αυτή, ο λύκος απειλεί την αγνότητα του κοριτσιού. Συμβολίζει έναν άνθρωπο, ο οποίος θα μπορούσε να είναι ένας εραστής, γόης ή κακοποιός. Αυτό διαφέρει από την ανθρωπολογική εξήγηση (τελετουργία) στο ότι η είσοδος στην ενήλικη ζωή προσδιορίζεται βιολογικά και όχι κοινωνικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου